Of je nou een game aan het spelen bent, vragen van je volgers via Instagram aan het beantwoorden bent of gewoon het gevoel wilt hebben dat je niet alleen bent tijdens een lange wandeling naar je werk: streamen kan tegenwoordig op meerdere apparaten dan alleen je pc. Hierdoor wordt het juist gemakkelijker om te laten zien van je leven wat jij wilt.
Streamen als beroep
Bij streamen denk je wellicht aan het afspelen van muziek via internet. Denk maar eens aan de websites die je opzoekt als je even gezellig radio op de achtergrond wilt als je aan het schoonmaken bent. Het klopt dat dit onder streamen valt. Maar je kunt tegenwoordig zelf ook audio én video het internet opgooien. Dit heet ook wel live-streaming. Vooral onder professioneel gamers en vloggers is het populair om live je doelgroep op te zoeken. Er zijn een aantal sites die een uitstekend platform zijn voor een live-stream. Tijdens je eigen ‘programma’ kunnen kijkers jouw kanaal bezoeken en inloggen voor een live chat. Deze gamers en vloggers verkrijgen hun inkomsten via reclame, maar het is vooral bij gamers ook mogelijk om een donatie over te maken, zodat ze door kunnen gaan met professioneel streamen. Vloggers pakken het vaak net iets anders aan. Zij gebruiken bijvoorbeeld de live functie van Instagram of Facebook om een eigen programma uit te zenden waarin ze vaak antwoord geven op vragen die kijkers op dat moment in kunnen sturen.
Wat heb je nodig voor een live-stream?
Aangezien streaming via internet gaat, is het belangrijk om een goede internetverbinding te hebben. Dan moet je op zoek naar een platform waar je uit wilt zenden. Dit kan dus via een website, maar ook via social media. Let er wel op dat je aan je volgers moet laten weten wanneer je gaat uitzenden. Dit kan je ook weer via social media doen of, als je echt een grote groep volgers hebt, via een nieuwsbrief. Zorg wel dat je een vast schema hebt, zodat je volgers niet steeds op te hoeven zoeken wanneer ze kunnen inloggen voor een live-stream.
Het is wel handig als je kijkers je goed kunnen zien én horen. Wanneer je ervoor kiest om uit te zenden via een pc moet je dus nog een camera en microfoon aanschaffen. Heb je weinig budget? Je mobiele telefoon kun je ook als webcam gebruiken (let wel goed op of de accu voldoende is opgeladen) en er zijn voldoende koptelefoons met ingebouwde microfoon verkrijgbaar tegen een redelijke prijs. Wanneer de streams via bijvoor je Iphone gaan, heb je dat niet nodig. Je kunt de camera in selfie-modus draaien en je bent al verstaanbaar via de microfoon van je telefoon.
Laat de wereld zien via je smartportofoon
Het werkt nét even iets anders als een pc of een mobiele telefoon, maar het is ook mogelijk om te streamen via een smartportofoon. Dit gaat wel op iets kleinere schaal wat betreft het aantal kijkers, maar er is wel het een en ander mogelijk. Een portofoon met landelijke dekking heeft namelijk een groot bereik, waardoor je zelf kijkers aan de andere kant van het land beelden kan laten zien. Ook in dit geval is rekening gehouden met de internetverbinding, dit gaat namelijk via een 2G- of 3G-netwerk.